Vad kostar det?

by

Priset är den första frågan man ställer sig när man handlar. Nu har vi fått veta vad klimatförändringen kostar. En uppskattning har gjorts av Sir Stern, världsbankens före detta huvudekonom. Hans 700 sidor tjocka rapport kommer mycket passligt till förhandlingarna i Nairobi. Rapporten gjordes på beställning av Englands regering.

Smakar det så kostar det. Priset som Stern sätter på att fortsätta som nu (business as usual) är upp till 20% av BNP. Att stoppa klimatförändringen kostar ca. 1 % av BNP per år. Alla betalar, men de fattigaste länderna plågas mest

Sterns rapport säger en hel del annat också, bland annat att den globala matförsörjningen är i fara vid fyra graders uppvärmning. En två grader högre medeltemperatur kan utrota 15-40 % av arterna. Enligt rapporten vilar lösningen på tre grundpelare; prissättningen av kol, utveckling av teknologi, och energieffektivitet. Priset på kol skapas genom skatter, utsläppshandel eller reglering. Med teknologiutvecklingen menar Stern att den skall driva storskalig implementering och användning av produkter som har en låg kolintensitet och hög effektivitet. Globalt skall stödet för forskning och utveckling på energiområdet minst fördubblas. Stöd för ibruktagande av teknologier med låg kolintensitet skall ökas upp till fem gånger. Förutom att det är billigare att agera nu och stoppa klimatförändringen, än att försöka lappa skadorna senare, kunde övergången till låg kolintensitet leda till att den globala ekonomin gynnas med 2,5 triljoner dollar per år. År 2050 kunde marknaden för teknologier med låg kolintensitet vara värd 500 miljarder dollar. Man kan hoppas, att de som inte hittills förstått vikten av handling för att stävja klimatförändringen, övertygas av den stora summan på prislappen. Pengar är ett språk som alla förstår och tar åt sig. I sin helhet borde denna rapport sporra förhandlingarna i Nairobi, och även den nationella klimatpolitiken.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: